SON DAKİKA
Hava Durumu

Borç yapılandırması başladı

Mükellefler hangi dönemlere ait hangi borçlarını yapılandırabilecekler? Son tarih ne?

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2023 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2023 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Borç yapılandırması başladı

Vergi affı borç yapılandırma düzenlemesi önceki süreçte Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. Düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB) ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı sağlıyor.

Borçlu mükellefler, 31.12.2022 tarihinden önceki dönemlere ait tahakkuk etmiş olan vergi resim harç ve bunlara bağlı vergi cezaları, SGK prim asılları ile gecikme cezaları ve faizlerini yapılandırılabilecekler.

7440 sayılı yeni yasal düzenleme ile birlikte borç yapılandırmalarının yanı sıra, matrah artırımına,kayıt ve muhasebe düzeltmelerine ilişkin düzenlemeler yapılmasına imkân tanınıyor.

2018-2022YILLARI MATRAH ARTIRIMI KAPSAMINDA

Mükellefler 31 Mayıs 2023 tarihine kadar, 2018-2022 yıllarına ilişkin matrahlarını 7440 sayılıyasada belirtilen ölçülerde artırımda bulunması halinde haklarında vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak. Hesaplanan veya artırılan vergilerin tamamının aylık dönemler halinde azami 12 eşit taksitli olarak ödenebilecek. 

STOK AFFI BÜYÜK FIRSAT

Bununla birlikte işletmelerin bilançolarında gözükmek ile birlikte fiilen mevcut olmayan kasa ve ortaklardan alacaklar hesabı ile yine işletmelerin kayıtlarında yeralmayan ya da kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların31/05/2023 tarihine kadar düzeltilip beyan edilmesi ile işletme kayıtlarının fiili duruma uygun hale getirilmesi mümkün. Stokaffı, yararlanan firmalar için azımsanmayacak boyutta vergisel avantajlar sağlıyor. Mükellefler kayıtlarına alacakları emtia,teçhizat, demirbaşlar için rayiç bedeli üzerinden tabi olduklarıoranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV hesaplayacaklar. Rayiçbedeller mükelleflerin kendisi tarafından tespit edilebileceğigibi, bağlı olduğu meslek kuruluşuna da tespit ettirilebilecek.

Faturasız alınan emtiaların düşük bir KDV ödenerek, Devlet güvencesi ile kayıtlara alınmasının firmalar lehine önemli bir vergi avantajı sağlayacağını kaydeden Özerçen, “Stok beyanına ilişkinbeyanname ve envanter listesinin 31 Mayıs 2023 tarihi dahil olmaküzere bu tarihe kadar ilgili vergi dairesine bildirip tahakkuk edecek verginin aynı sürede ödenmesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.