SON DAKİKA
Hava Durumu

Asgari ücret ne kadar olacak?

Seçimin ardından gözler şimdi yeni kabine ve asgari ücret zammına çevrildi. Seçimlerden önce asgari ücretin en az 500 dolar bandına çıkacağı ifade edilmişti. Buna göre asgari ücret ne kadar olacak? 

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 19:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2023 19:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Asgari ücret ne kadar olacak?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur sonuçlarının ardından gözler yeni oluşturulacak kabineye ve asgari ücrete gelecek zamma çevrildi. Seçimlerden önce hükümet kanadından gelen açıklamalar asgari ücretin minimum 500 dolar seviyesine çıkması yönündeydi. Peki refah payı, mevcut enflasyon gibi etmenler göz önüne alındığında yeni asgari ücret ne kadar olacak? 

Asgari ücret 10 bin lirayı geçecek mi?

Asgari ücret belirlenmesinde mevcut enflasyondaki durum en önemli etmen olacak. Refah payı tartışmaları ve büyükşehirlerdeki kira fiyatları baz alındığında asgari ücretin 10 bin lirayı geçmesi olası bir senaryo olarak görülüyor.

Masada iki formül bulunuyor

Asgari ücrette ilk formül yüzde 30 zam senaryosuna göre düşünülüyor. Asgari ücrete yüzde 30 zam gelmesi durumunda net ücret 11 bin 58 TL olacak. Masada bulunan bir diğer senaryo ise yüzde 35 zam olacağı yönünde. Asgari ücret yüzde 35 dolayında zamlanırsa net ücret bu tabloda 11 bin 475 TL civarına ulaşmış oluyor.

Asgari ücret kararı nasıl alınıyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.