SON DAKİKA
Hava Durumu

AMB agresif sıkılaşma döngüsünü sonlandırabilir

Avrupa Merkez Bankası'nın 3 kez daha faiz artırımı yaptıktan sonra tarihi sıkılaşma döngüsüne son vermesini bekliyor

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2023 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
AMB agresif sıkılaşma döngüsünü sonlandırabilir

Avrupa Merkez Bankası'nın Mayıs, Haziran ve Temmuz'da 25'er baz puan faiz artırarak tarihindeki en agresif parasal sıkılaşma döngüsünü sonlandırması bekleniyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler Avrupa Merkez Bankası'nın 3 kez daha faiz artırımı yaptıktan sonra tarihi sıkılaşma döngüsüne son vermesini bekliyor.

5-13 Nisan tarihlerinde düzenlenen ankete göre 3 kez 25'er baz puanlık faiz artışıyla politika faizinin yüzde 3,75'e ulaşması ve yıl boyu bu seviyede kalması bekleniyor.

ABD ve İsviçre'de yaşanan bankacılık krizi sonrası birçok kurum da faiz artış beklentilerini düşürmüştü.

IMF'nin bahar toplantılarında konuşan AMB yetkililerinin borçlanma maliyetlerinin 4 Mayıs toplantısında artırılması konusunda fikir birliğinde olduğu görüldü.

Litvanya MB Başkanı Martins Kazaks bugün yaptığı açıklamada 25 baz puanlık artış olabileceğini belirterek "Mayıs'ta daha düşük montanlı artış olabilir ancak 50 baz puanlık artış ihtimalini de dışlayamayız" dedi.

AMB Başkanı Christine Lagarde ise "Eğer bankalar çok fazla kredi vermezler ve risklerini yönetirlerse, bu enflasyonu düşürmek için AMB'nin yapması gereken işi azaltabilir." yorumunu yaptı.

Euro Bölgesi'nde enflasyon bankanın yüzde 2'lik hedefinin hala oldukça üzerinde seyrediyor. Çekirdek enflasyon ise rekor kırmaya devam ediyor.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel bugün yayımlanan bir podcast yayınında enflasyonda yazdan önce gerileme olacağını belirterek "Ancak hala çok yüksek ve faizler konusunda daha yapmamız gerekenler var" şeklinde konuştu.

AMB küresel bankacılık krizine rağmen geçen ay 50 baz puanlık faiz artışlarına devam etmiş ve gecelik mevduat faizini yüzde 3 seviyesine çıkarmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.