SON DAKİKA
Hava Durumu

Açlık sınırı, asgari ücretin üzerinde

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Nisan ayı için açlık ve yoksulluk sınırını belirledi. Yapılan araştırmaya göre, geçim sıkıntısı yaşayan ailelerin mali yükü her geçen gün artıyor

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 16:38
Kaynak: Ekometre
Açlık sınırı, asgari ücretin üzerinde

Açlık sınırı 17.725 TL

Nisan ayı sonuçlarına göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması tutarı, açlık sınırını belirlemekte kullanılan temel kriter oldu. Bu kapsamda açlık sınırı 17.725,19 TL olarak belirlendi. Ayrıca aynı ailenin diğer zorunlu harcamalarını da içeren yoksulluk sınırı ise 57.736,78 TL olarak tespit edildi.

Özellikle gıda fiyatlarındaki artış, ailelerin geçim sıkıntısını derinleştiriyor. TÜRK-İŞ'in verilerine göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki artış oranı bir önceki aya kıyasla yüzde 5,55 oldu. Bu, son 12 ay içinde gıda fiyatlarında yaşanan değişimin yüzde 74,88'e ulaştığını gösteriyor.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 23 bin TL'ye dayandı

Buna ek olarak, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 22.991,90 TL'ye yükseldi. Bu da bireylerin tek başına yaşam maliyetinin giderek arttığını gösteriyor.

TÜRK-İŞ'in açıkladığı verilere göre, Nisan ayı itibariyle ailelerin mutfak enflasyonu giderek yükseliyor. Gıda fiyatlarındaki bu artış, özellikle düşük gelirli aileleri daha fazla etkiliyor ve geçim sıkıntısını derinleştiriyor.

Et fiyatları hızla yükseliyor

TÜRK-İŞ'in raporuna göre et fiyatlarındaki artış çalışanların alım gücünü düşürmeye devam ediyor. Dana eti geçen aya göre 52 TL artış göstererek ortalama 523 TL’den, kuzu eti ise ortalama 734 TL’den satılıyor.

Rapora göre balık fiyatları artarken yumurta fiyatında düşüş tespit edildi. Tavuğun kilogram fiyatı ortalamada 10 TL arttı.

Kuru baklagiller grubunda nohut ve yeşil mercimek fiyatlarında artış, kırmızı mercimek ve kuru fasulye fiyatlarında ise kısmi bir düşüş tespit edildi.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.