
Düzenlemeyle şirketlerin likidite yönetiminin kolaylaştırılması ve finansmana erişimin desteklenmesi hedefleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası ticari kredilerin büyüme sınırlarına ilişkin düzenlemede değişikliğe gitti. Bankalara iletilen yazıya göre, bankalar dışındaki özel sektör kuruluşlarının yurt içinde Türk lirası cinsinden ihraç ettiği borçlanma araçlarının yıl sonuna kadar vadesi gelen geri ödemeleri için kullandırılacak TL krediler, kredi büyüme sınırından istisna tutulacak.
Şirketlerin likidite yönetimi desteklenecek
TCMB’nin düzenlemesiyle, özel sektör kuruluşlarının vadesi gelen borçlarını ödemek için banka finansmanına erişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Böylece kredi büyüme sınırlarının geri ödeme sürecinde oluşturabileceği olası finansman kısıtlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Düzenleme özellikle kredi değerliliği yüksek borç ihraççılarının finansmana erişimini desteklemeyi ve şirketlerin likidite yönetimini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
İstisna yıl sonuna kadar geçerli olacak
Yeni uygulama, bankalar dışındaki özel sektör kuruluşlarının yurt içinde Türk lirası cinsinden ihraç ettiği ve 2026 yılı sonuna kadar itfası gerçekleşecek borçlanma araçlarının geri ödemeleri için kullandırılacak TL kredileri kapsıyor.
TCMB, bu adımla makrofinansal istikrarın korunmasını ve likidite yönetiminin desteklenmesini hedefliyor.