SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni haftada da veri akışı ön planda

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2019 14:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2019 14:23

ABD ile sağlanan anlaşmanın yanında geçen hafta Rusya ile de mutabakata varılması ve konu ile ilgili gelen olumlu açıklamalar TL varlıkları destekleyen gelişmeler oldu. Risklerdeki iyileşmeyle geçen hafta TL varlıklarda ekim ayı içerisinde yaşanan kayıpların belirli ölçüde geri alındığı görüldü. Ekim ayı içerisinde özellikle gündemin ve haber akışının yoğun seyrettiği görülürken Suriye kaynaklı haber akışları önemini korumayı sürdürecek. Bu hafta salı günü ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonuna ilişkin Türkiye'ye bazı yaptırımlar getirilmesini öngören yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti. Yaşanan bu gelişmenin ardından Senato’daki oylama ve ABD Başkanı Trump’ın tavrı önem kazanırken ABD – Türkiye ilişkileri gündemdeki yerini koruyor. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı nedeniyle pazartesi günü yarım gün işlem gören yurt içi piyasalar dün işlem görmedi. Yurt içi piyasaların tatil dönüşünde önemli ekonomik gelişmeler takip ediliyor. 30 Ekim Çarşamba günü Fed toplantısı ve ABD’de 2019/3Ç’e ait büyüme rakamı küresel piyasaların takibinde yer alacak. ABD’de zayıf gelen ekonomik veriler Fed’e ilişkin faiz indirim beklentilerini canlı tutarken, faiz indirim beklentileri %90’ın üzerinde seyrediyor. Fed’in faiz kararının yanında ilerleyen dönemlere ilişkin yönlendirmesi de oldukça önemli olacak. 31 Ekim Perşembe günü ise yurt içinde dış ticaret dengesi ve TCMB’nin 4. Enflasyon Raporu ile yurt dışında Euro Bölgesi’nde büyüme, İngiltere’de BoJ toplantısı, ABD’de kişisel gelir ve gider rakamları izlenecek. Cuma günü ise ABD’de tarım dışı istihdam verileri ön planda olacak. Özellikle TL varlıkların seyri açısından yılın son Enflasyon Raporu toplantısı önemli olacak. Hem TCMB’nin ekim ayı faiz kararının ardından piyasayla kuracağı iletişim hem de yılsonu enflasyon tahminin paylaşacak olması toplantının önemini artırırken, verilen mesajlar TL varlıkların seyri üzerinde etkili olacaktır. Ayrıca Brexit’e ilişkin gelişmeler ve tekrar gündeme getirilen İngiltere’de erken seçim konusundaki gelişmeler piyasaların takip ettiği konu başlıkları arasında yer alacak.

TCMB ve ECB faiz kararlarını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 24 Ekim Perşembe günü gerçekleşen toplantısında politika faizini piyasadaki 100 baz puan indirim beklentilerinin üzerinde 250 baz puan düşürerek %16,50'ten %14’e indirdi. Açıklamada yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’ndaki öngörülerin 'belirgin' olarak altında kalabileceğine işaret ettiği, bu nedenle politika faizinin 250 baz puan indirilmesine karar verildiği belirtildi. Karar metninde enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirilirken, enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. TCMB’nin faiz kararının piyasa üzerindeki etkisi sınırlı oldu. Aynı gün Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve ECB Başkanı Draghi’nin söylemleri de takip edildi. ECB, Mario Draghi Başkanlığı'ndaki son toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. ECB sözlü yönlendirmesini de değiştirmeyerek fiyatlarda toparlanma olduğuna dair güçlü kanıtlar görene dek faiz oranlarının bu seviyelerde veya daha düşük seviyelerde kalacağını bildirdi. Draghi toplantı sonrası yaptığı açıklamada ekonomik görünüme yönelik risklerin aşağı yönlü kalmayı sürdürdüğünü belirterek, ECB'nin ihtiyaç halinde tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu vurguladı.

Faiz indirimlerinin kur üzerindeki etkisi sınırlı kalıyor

2019 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyon tarafındaki iyileşmenin güç kazanması ve küresel çapta merkez bankalarının faiz indirimlerine giderek genişlemeci yönde attıkları adımlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) faiz indirimleri konusunda alan kazandıran gelişmelerdi. Bu kapsamda TCMB, temmuz ayında 425 baz puan, eylül ayında 325 baz puan faiz indirimine gitti. Bu tarafta önden yüklemeli olarak gerçekleştirilen faiz indirimleri, yurt içindeki iyimser hava, içsel risklerdeki iyileşme ve Türkiye ekonomisine dair toparlanmanın güç kazanacağına ilişkin beklentilerin etkisiyle başta kur cephesi olmak üzere TL varlıklar üzerinde herhangi bir baskı oluşturmadı. 24 Ekim’deki TCMB toplantısında piyasalar daha sınırlı bir faiz indirimi beklenirken, 250 baz puanlık beklentilerin üzerinde gelen faiz indiriminin etkisi ise oldukça sınırlı oldu. Geçen hafta perşembe günkü faiz kararı öncesinde 5,74 – 5,75 aralığında işlem gören Dolar/TL faiz kararının ardından 5,78 seviyesine doğru bir hareket izlese de bu seviyelerde kalıcı olmadı. Kararın etkisinin sınırlı kalmasında ise ABD ve Rusya ile sağlanan mutabakat ve risklerdeki iyileşmenin etkili olduğunu değerlendiriyoruz. Şu zamana kadar gerçekleştirilen faiz indirimler Türk Lirası üzerinde önemli bir baskı oluşturmazken ilerleyen süreç için TCMB’nin faiz indirim alanının büyük ölçüde azaldığını değerlendiriyoruz. Beklentilerin üzerinde faiz indirimlerinin devam etmesi, enflasyonla mücadele açısından olumsuz bir algı oluşturacağından TL varlıklar üzerinde baskı oluşturabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.