SON DAKİKA
Hava Durumu

Geçen haftanın gündemi yoğundu

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2019 18:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2019 18:47

Hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesiyle başladı. İki ülke arasında turizm, yeni ekonomik ilişkiler ticaret hacminin artırılması ve S -400 hava savunma sistemine yönelik görüşmeler sağlandı. Diğer yandan yurtiçinde Fırat’ın doğusuna ilişkin verilen mesajlar, S-400 ve F-35 konusunda gelen açıklamalar ABD – Türkiye ilişkilerine dair endişeler ön plana çıkmaya devam etti. Son dönemde seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve artan endişeler emsallerine göre TL varlıklarda negatif ayrışmanın yaşanmasında etkili oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 2019 yapısal dönüşüm planını açıkladı, ana odak noktası bankacılık sektörü ve bütçe oldu. Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’da Bankacılık sektörü için sermayelerin güçlendirilmesi ve aktif kalitesinin artırılması başlığı ön plana çıktı. Bu çerçevede sermayelerin güçlendirilmesi için Kamu bankalarına 28 milyar TL DİBS verilmesi, ihtiyaç duyulması hâlinde, özel bankaların sermaye artırması, dengelenme süreci boyunca temettü ve yöneticilere nakdi prim ödemelerinin sınırlandırılması ön plana çıktı. Stratejik olarak anılan 7 sektör ise Enerji, Madencilik, Petrokimya, İlaç, Turizm, Otomotiv ve Bilişim olarak sıralandı. Planda çizilen çerçeve ile verilen ana mesajları ve üzerinde durulan noktaları olumlu bulmakla birlikte, bunları uygulamaya yönelik detayların net bir şekilde ortaya konulmaması, piyasalarda görülebilecek potansiyel olumlu etkileri sınırlayan etken oldu. ECB nisan toplantısında beklentilere paralel para politikası ve faizlerde değişikliğe gitmedi. Açıklamada 2019 yılı sonuna kadar faizlerin mevcut seviyelerde olacağı öngörüldü. ECB geçen ay bankalara ucuz para sağlamak amacıyla TLTRO programı açıklamıştı. Karar sonrası ECB Başkanı Draghi negatif faizlerin ihtiyaç olduğu takdirde hafifletileceğini, verilerin zayıf seyrettiğini ve görünüme ilişkin risklerin hala aşağı yönlü olduğunu belirtti. İngiltere’nin AB ‘den ayrılış tarihinin ertelenmesini görüşmek üzere 10 Nisan’da düzenlenen zirve yakından takip edildi. Zirvede bir araya gelen liderler Brexit’i 31Ekim’e kadar erteleme kararı aldılar.

Yurt içinde işsizlik oranı ve bütçe dengesi rakamları açıklandı

2019 yılı Ocak döneminde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,9 puanlık artış ile %14,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik son 10 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Piyasa beklentiler %14,6 oranında yer alırken beklentilere yakın gelen işsizlik verisi TL varlıklarda önemli bir fiyatlamaya neden olmadı. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 4,1 puanlık artış ile %16,8 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 6,8 puanlık artış ile %26,7 oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mart 2019'a ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, martta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artarak 54,4 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 15,2 artarak 78,8 milyar lira oldu. Ocak-mart döneminde bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,4 yükselerek 218,3 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 35,4 artışla 254,4 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Ekonomideki yavaşlama ve bazı sektörlere yönelik devam eden vergi indirimleri kaynaklı olarak vergi gelirleri görece zayıf kaldı. Ayrıca, faiz dışı giderlerde gözlenen hızlı artış da dikkat çeken bir gelişme oldu. Bu tarafta mart ayı bütçe rakamlarını ve 12 aylık bütçe açığında gözlenen artış devam etti.

Bu hafta öne çıkanlar

Geçen hafta olduğu gibi yeni haftada da ABD – Türkiye ilişkilerine dair haber akışları ve seçim sonuçlarına ilişkin gelişmeler yakından takip edilecek. İstanbul ilindeki ve Büyükçekmece ilçesindeki seçimlerin yenilenmesine ilişkin olağanüstü itirazların gündeme gelmesi TL varlıklarda dalgalı bir seyir izlenmesine ve seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin artış kaydetmesine neden oldu. Bu tarafta seçimin yenilenmesine ilişkin itirazlar ve bu itirazlara ilişkin haftanın son işlem gününde henüz açıklanmamış olan YSK kararları yurt içi piyasaların yakından takip ettiği gelişmeler oldu. Aynı zamanda son haftalarda haber akışının yoğun seyrettiği S400 ve F35 konularında ABD ve Türkiye’den gelebilecek olası haber akışları da yurt içi piyasaların gündemini oluşturacak. Son dönemde veri akışı ve açıklamaların yoğun seyrettiği S400 ve F35 ile ilgili gelen açıklamalar ABD – Türkiye ilişkilerine dair endişeleri ve jeopolitik riskleri artıran bir gelişme olarak karşımıza çıktı. ABD –Türkiye ilişkilerine dair haber akışları ve seçim sonuçlarına dair gelişmeler bu hafta da TL varlıkların seyri ve volatilite üzerinde belirleyici olacaktır. Yurt içindeki ekonomik takvime baktığımızda ise 16 Nisan Salı günü açıklanacak sanayi üretim verisi ön plana çıkıyor. Küresel piyasalarda ekonomik veri akışı haftanın ikinci yarısında hız kazanıyor. Çarşamba günü Çin’de büyüme ve sanayi üretimi verileri, Euro Bölgesi’nde TÜFE rakamları, ABD’de ticaret dengesi izlenecek. Perşembe günü ise Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak nisan ayına dair öncü imalat ve hizmet PMI verileri küresel piyasaların takibinde olacak. Çin’deki büyüme rakamları ile perşembe günü açıklanacak PMI verileri küresel büyüme endişeleri ve riski iştahı üzerinde belirleyici olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.